Pomozite nam

Jedan u 5000 dečaka rađa se sa Hemofilijom. Njihova krv ne zgrušava se normalno i izloženi su riziku od unutrašnjeg krvarenja koje može biti fatalno.

Sa adekvatnim tretmanom osobe sa Hemofilijom mogu živeti savršeno zdrav život. Bez nje, mnogi će umreti mladi ili, ako prežive, imaće teška oštećenja zglobova koja ih ostavljaju sa trajnim invaliditetima.

Pomažući Udruženje Hemofiličara Srbije pomažete da više dece i odraslih ljudi sa poremećajem koagulacije dobije terapiju koja im je neophodna. Pridružite se zajednici onih koji pomažu. Tri su načina da pomognete:

  • postanite donor

Dinarski račun Udruženja: 205-67443-04

Devizni račun za donacije iz inostranstva: 5443-17328271

  • postanite član
  • postanite volonter

Telefon udruženja (10–14h ) 064/3284357

Svetski dan hemofilije

17. April – SVETSKI DAN HEMOFILIJE

Tema ovogodišnjeg dana Hemofilije jeste:

TERAPIJA ZA SVE!

Udruženje Hemofiličara Srbije (UHS), i ove godine, aktivno dočekuje dan Hemofilije 17. April, učestvujući u programu organizvanom od strane Svetske Federacije za Hemofiliju (WFH).

Kućna terapija

U toku je akcija za propisivanje kućne terapije, naravno kao i uvek, uz veliku podršku i razumevanje Komisije za Hemofiliju pri Ministarstvu Zdravlja  Republike Srbije i Centra za Hemofiliju pri Zavodu za transfuziju krvi.

Pošaljite nam Vaše mišljenje i predloge na sledeću adresu: akcija@hemofilija.org.yu   

Naslednost hemofilije PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 26 March 2009 15:41

Koji su principi naslednosti?

Kako se Hemofilija prenosi sa generacije na generaciju?

Mogu li nosioci imati Hemofiliju?

Postoji li uvek istorija Hemofilije u porodici?

Koji testovi se rade kako bi se saznalo dali je žena nosioc?

Koji su principi naslednosti?

Svaka ćelija tela sadrži strukture koje se zovu hromozomi. Hromozom je dug lanac hemijskih jedinjenja poznat kao DNK. Ovi DNK su raspoređeni u stotine jedinica nazvanih geni koji određuju osobine kao što su boja očiju neke osobe.

Svaka ćelija sadrži 46 ovih hromozoma raspoređenih u 23 para, od kojih je jedan poznat kao sex hromozom zbog toga što određuje pol date osobe. Žene imaju dva X hromozoma u ovom paru, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y.

Prikaz 3. ilustruje obrazac nasleđivanja za polni (sex) hromozom. Majka, koja ima dva X hromozoma, daje jaje koje ima jedan X hromozom. Otac, koji ima jedan X i jedan Y hromozom, daje spermatozoid koji može sadržati bilo X bilo Y hromozom. Ukoliko on da X hromozom, začeta je devojčica. Ukoliko priloži Y hromozom, začet je dečak.

 

Prikaz 3.

Kako se Hemofilija prenosi sa generacije na generaciju?

Geni odgovorni za proizvodnju faktora VIII i IX, koji su mutirani geni kod Hemofilije, smešteni su u X hromozomu. Ovo hemofiliju čini genetskim poremećajem povezanim sa polom osobe.

Prikaz 4., opisuje šta se dešava kada muška osoba koja boluje od Hemofilije ima dete sa normalnom ženskom osobom.

Prikaz 4.

Sve ćerke biće nosioci Hemofilije, budući da moraju da naslede X hromozom od oca. Nijedan od sinova neće biti pogođen Hemofilijom pošto nasleđuju očev Y hromozom koji je normalan.

Prikaz 5. daje predstavu o obrazcu nasleđivanja kada normalan mučkarac ima dete sa ženom koja je nosioc Hemofilije.

Prikaz 5.

Ukoliko imaju sina, on ima 50% šanse da ima Hemofiliju. Ovo je određeno time koji X hromozom nasledi. Ukoliko nasledi majčin normalni X hromozom, dečak neće imati hemofiliju. Ako nasledi majčin mutirani X hromozom, dečak će imati Hemofiliju.

Na isti način, čerka ovog para ima 50% šanse da bude nosioc Hemofilije. Ona može naslediti majčin normalan X hromozom i sama biti normalna, dok u drugu ruku, može naslediti majčin Hemofilija-X-hromozom te i sama biti nosioc Hemofilije.

Mogu li nosioci imati Hemofiliju?

Zbog činjenice da nosioci imaju jedan normalan X hromozom koji proizvodi određenu količinu faktora VIII ili IX, oni su zaštićeni od najtežeg oblika Hemofilije, pri kome je nivo faktora zgrušavanja, u krvi, manji od 1%.

Ipak, varijacije nivoa faktora zgrušavanja kod nosioca Hemofilije vrlo su široke. Oni idu od nivoa sličnih onima kod osoba sa Hemofilijom, kod nekih nosioca, do normalnih nivoa kod drugih. Ovo je zbog toga što dva X hromozoma, od kojih je jedan hemofilični, nisu podjednako funkcionalni. Ako je hemofilični X hromozom funkcionalan u većini ćelija, onda će nosioc imati vrlo nizak nivo faktora zgrušavanja.

Većina nosioca Hemofilije ima nivo faktora između 30% i 70% od normalnog i obično ne pate od prekomernih krvarenja. I pored toga neki nosioci imaju nivo faktora niži od 30% od normalnog nivoa faktora VIII ili IX. Ove žene se smatraju blagim hemofiličarima.

U svakom slučaju svi nosioci treba da obrate pažnju na znake abnormalnog krvarenja. Ovi znaci uključuju:

  • Teško, produženo menstrualno krvarenje
  • Lako zadobijanje modrica
  • Česta krvarenja nosa

Postoji li uvek istorija Hemofilije u porodici?

Ne. Postoji nekoliko objašnjenja za rođenje dečaka sa Hemofilijom u porodici gde ne postoji istorija Hemofilije.

  • Hemofilija u suštini postoji u porodici ali za to nema dokaza jer se za porodičnog sećanja nisu rađali dečaci sa Hemofilijom.
  • Genetska mutacija odgovorna za Hemofiliju dogodila se kod majke u vreme njenog začeća. Majka je tada prva osoba u porodici koja je nosioc Hemofilije. Njeno potomstvo može biti pogođeno bilo da su nosioci bilo da pate od bolesti.
  • Mutacija se dogodila u vreme začeća dečaka sa Hemofilijom. Ili je majčino jaje ili očeva sperma mutirana. U svakom slučaju majka nije nosioc, i njena ostala deca neće ili nisu pogođena Hemofilijom.

Prikaz 6. objašnjava začeće dečaka sa  Hemofilijom u slučaju kada majka nije poznata kao nosioc Hemofilije.

Prikaz 6.

Procenjuje se da oko 30% slučajeva Hemofilije nema istoriju oboljenja u porodici. Mnogi od ovih slučajeva rezultat su mutacija. To znači da Hemofilija može pogoditi svaku porodicu.

Usled toga što majka i sestre Hemofiličara nisu obavezno nosioci Hemofilije, važno je uraditi testiranje u vezi toga.

Koji testovi se poduzimaju sa ciljem utvrđivanja da li je žena nosioc?

Lekari mogu analizirati porodično stablo žene. Određene informacije će biti otkrivene. Ukoliko je otac hemofiličar, ćerka će biti nosioc. Ukoliko je majka nosioc, ćerka ima 50% šanse da takođe bude nosioc. Test DNK, najpouzdaniji je način utvrđivanja statusa nosioca. Uzorci krvi moraju se uzeti ne samo od potencijalnog nosioca već i od ključnih srodnika. Rezultati se dobijaju za 10-14 dana. Iako rezultati nisu u potpunosti pouzdani, status nosioca može se predvideti sa sigurnošću od 95-99%.

Last Updated on Thursday, 26 March 2009 16:52
 
Banner
RocketTheme Joomla Templates