Pomozite nam

Jedan u 5000 dečaka rađa se sa Hemofilijom. Njihova krv ne zgrušava se normalno i izloženi su riziku od unutrašnjeg krvarenja koje može biti fatalno.

Sa adekvatnim tretmanom osobe sa Hemofilijom mogu živeti savršeno zdrav život. Bez nje, mnogi će umreti mladi ili, ako prežive, imaće teška oštećenja zglobova koja ih ostavljaju sa trajnim invaliditetima.

Pomažući Udruženje Hemofiličara Srbije pomažete da više dece i odraslih ljudi sa poremećajem koagulacije dobije terapiju koja im je neophodna. Pridružite se zajednici onih koji pomažu. Tri su načina da pomognete:

  • postanite donor

Dinarski račun Udruženja: 205-67443-04

Devizni račun za donacije iz inostranstva: 5443-17328271

  • postanite član
  • postanite volonter

Telefon udruženja (10–14h ) 064/3284357

Svetski dan hemofilije

17. April – SVETSKI DAN HEMOFILIJE

Tema ovogodišnjeg dana Hemofilije jeste:

TERAPIJA ZA SVE!

Udruženje Hemofiličara Srbije (UHS), i ove godine, aktivno dočekuje dan Hemofilije 17. April, učestvujući u programu organizvanom od strane Svetske Federacije za Hemofiliju (WFH).

Kućna terapija

U toku je akcija za propisivanje kućne terapije, naravno kao i uvek, uz veliku podršku i razumevanje Komisije za Hemofiliju pri Ministarstvu Zdravlja  Republike Srbije i Centra za Hemofiliju pri Zavodu za transfuziju krvi.

Pošaljite nam Vaše mišljenje i predloge na sledeću adresu: akcija@hemofilija.org.yu   

Vežbe za članak PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 26 March 2009 18:56

Ciljevi: Stabilan članak koji ne izdaje ili izaziva bol pri hodanju. Ne dopuštajte da je list zategnut. Ovo ograničava to koliko možete podići članak. Ukoliko postane zategnut i peta nije u mogućnosti da dosegne zemlju, ovo će uticati na hod i balans.

Grupe mišića koje se vežbaju:

  • dorsiflexori
  • list
  • Invertori i Evertori (oni pomeraju članak unutra i napolje respektivno)

Sposobnost da se podigne stopalo gore ( obično 10 do 15 stepeni u odnosu na neutralan položaj) je najčešće pogođena posle krvarenja u članak. važno je da je ovo kretanje povraćeno, ili može uticati na normalan hod.

Vežba 1

Sedeći na krevetu ili stolu, podignite prste nagore, aonda ih uprite nadole.

Vežba 2

Sedeći na podu sa nogama ispravljenim, kružite vašim člankovima i prstima u pravcu i kontrapravcu kazaljke na satu.

Vežba 3

Okrenite vaša stopala na unutra – pete i tabane okrenute jedna drugoj, a onda napolje.

Vežba 4

Vežbe 1 i 3 mogu biti učinjene težim radeći iste pokrete pod otporom unutrašnje gume bicikla. Ona je zakačena za nogu stola ili kraveta. Onda zakačite vaše stopalo unutar gume. Što je njeno istegnuće veće, teže mišići moraju da rade.

Vežba 5

Hodanje na prstima i na petama

Vežba 6

Vožnja bicikla

Vežba 7

Balansiranje na jednoj nozi ( naprimer šutiranje lopte)

Vežba 8

Balansiranje na nestabilnoj ploči

Beleška: Ako list postane zategnut, pokušajte neka istezanja lista. Stanite na 30 do 40 cm od zida ili potpore. Držite vaša stopala i pete ravno na zemlji i pomerajte vaše kukove prema zidu. Istegnite listove. Držite 2-3 minuta.

 
Banner
RocketTheme Joomla Templates